De weg is het doel - Reisverslag uit León, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu De weg is het doel - Reisverslag uit León, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu

De weg is het doel

Door: Jos Pronk

Blijf op de hoogte en volg Jos

13 Mei 2006 | Spanje, León

Helaas moet ik na 30 min. opnieuw beginnen om de onverklaarbare reden verdween al het werk. Maar ook dat hoort erbij en is oplosbaar door weer vrolijk van start te gaan. We zullen zien hoever we komen.
Vandaag pas om 07.15 uur vertrokken omdat de nacht met de disco muziek zo knetterhard was dat ik besloot om 02.00 uur oordoppen in te doen en van de weeromstuit me versliep. Voor ons onbegrijpelijk dat dit 3 dagen mag. Dus zeker 45 min. later weg en dat is toch bijna 4 km. in de ochtend. Het beloofde zeer warm te worden. In het begin was het nog 12 C maar in de middag constateerde ik dat het 28 C was.
Toch met een aardig tempo de laatste 13 km van de koninklijke weg gelopen. Ik denk dat de koning deze hooguit heeft geopend en deze verder met de auto zal hebben afgelegd.
Het blijft een eindeloze weg waarbij je uren geen sterveling tegenkomt en moet zorgen voldoende water mee te nemen.
De weg is het doel is een zinsnede die je frequent tegenkomt is verslagen van pelgrims. Er wordt mee bedoeld dat je tijdens deze ris op je weg voldoende kunt nadenken over je beweegredenen. Dat lukt dus zeker maar of ze in dit opzicht altijd overeenkomen met die van mij wens ik te betwijfelen. Geen dorpjes die voor afwisseling zorgen, ieder die je ziet is met bekendn of loopt alleen. Gisteren en vandaag werd deze weg omzoomd door plantanen. De weg naar Santiago is met Europese subsidies uitgewerkt en om het traject te vereenvoudigen en schaduwrijk te lopen zijn deze bomen gepland. Ook een irrigatie systeem zorgt er voor dat ze neit verdrogen. OP gezette tijden staan er informatieborden. Maar helaas alleen in het Spaans alsof er alleen Spaans-taligen zijn. Je mist dus helaas leuke en nuttige informatie. Voor mij en misser van de Europese genmeenschap. Gelukkig helpt mijn voorbereiding en het ANWB boekje tezamen met de boekjes die Duits en Franstaligen mee hebben.
Het doel is de weg. Zo was één van mijn uitgangspunten om Lourdes (Maria) met Santiago (Jacobus). Aardig is te merken dat in verschillende auberges dit aan de hand van mijn stempels (Sello´s. Overigens in Frankrijk heten deze ¨Condoms¨. Was dus een vreemde gewaarwording voor me om bij een VVV met en stalen gezicht om een condom te vragen. Gelukkig kreeg ik het bedoelde.) opgemerkt wordt en daar heel positieve reacties op krijg. Wordt ik dus toch een beetje trots op mijn doopnaam.
Ik zal een 2e bericht plaatsen om te voorkomen dat het weer mis gaat. Tot zo.
Jos

• 13 Mei 2006 - 22:18

Olaf:

Jos, je schrijft dat "De weg is het doel" een zinsnede is die je frequent tegenkomt in verslagen van pelgrims, en dat deze niet altijd overeenkomen met die van jouzelf. Misschien moet je er nog wat langer over nadenken?
    Hou vol! Olaf.

• 21 December 2012 - 23:27

Marja Maas:

Hallo Jacobus,

Wij hebben elkaaar gezien op de Najaarsbijeenkomt van het Genootschap in Amsterdam. Afgelopen oktober geloof ik.

Jij vertelde toen een fietsgroep te willen gaan oprichten. Hoe staat het daar nu mee? Ik ben nl. op zoek naar zoiets.

Hartelijke groet
    Marja Maas