Vervolg
Door: Jos Pronk
Blijf op de hoogte en volg Jos
01 Mei 2006 | Frankrijk, Parijs
Ik was gebleven bij het feit dat ik op weg was naar St. Jean vanwaar ik de Pyreneeën zou oversteken. Eén van de toppen die moest worden overgestoken was die van de Col de Gambia. Uren klimmen en dalen met als laatste een klim van ongeveer een uur.In gedachten verzonken liep ik voort en vroeg me af waarvoor dit alles dienden. WEljke reflectie bracht dit. Al peinzend zag ik rechts van me eerst 1 buizerd en later meer. Ik telde ze het werden er steeds meer. Uiteindelijk zag ik er 12 zweven. Ze stegen en stegen hoger. Het deed mij terugdenken aan de periode dat ik aan zweefvliegen deed (jaren ´70-´80. ook toen was loskomend van de leir die ons omhoog trok de blik gericht op deze perfecte zwevers. Toen genoot ik ervan, nu weer en overwoog of ik het nog wel weer zou willen. Veel tijd om daarover na te denken liet ik me niet. Ik zag 1 van de vogels hoog boven de ander, dan een hele groep en dan 1 veel lager. Ik zwoegde voort. Ik dacht na over het feit dat mijn vader een liefhebber moest zijn geweest van lange afstandswandelingen gelet op de vele emblemen op zijn wandelstok (die ik nog heb. Het was in zijn studietijd gedurende ein jaren ´30. Nog voor ik 4 was overleed hij. Ik heb hem nooit naar deze ervaringen kunnen vragen. Ze zijn ook niet opgetekend. De gedachte deed me verdriet. Ik pinkte een traan weg en vervolgde mijn tocht. Nog steeds had ik de volgens in het vizier. Het leek net of de bovenste vogel mijn vroeg overleden vader was. Daaronder een grote groep: ouders, schoonouders, vrienden en als laatste kort geleden overleden bekenden. Zij moesten de aansluiting nog vinden. Moeiteloos kon ik namen bij de vogels plaatsen. Natuurlijk fictie maar toch.......inmiddels zag ik het bordje rechtsaf: Col de Gambia. Na het voorzichtig op het smalle pad passeren van een groep grazende koeien aan de zijkant was ik er. Tijd voor koffie. Ik was eenzaam geweest gedurende deze tocht maar niet alleen.
Nu ik inmiddels op de Camino (De weg naar Santiago wordt zo genoemd)zit kun je stellen dat ik alleen ben en daar ook bewust voor heb gekozen maar zeker niet alleen gelet op de vele honderden die met mij richting Santiago lopen. Hoewel: velen lopen de route zoals wij Pieterpad. Boeiende gesprekken vonden de afgelopen week plaats met 4-tal andere personen (een Deen, 2 Spaansen en een Mexicaanse) De plaats van de kerk, kerkleiders en wereldleiders was boeiend. Zeker als je oploopt met mensen tussen de 30 en de 40. Mogelijk daarover een volgende keer.
Aan de geestelijke verzorging heeft het de laatste dagen ook niet gelegen. OP groet hoogte over de pYreneeën werd ik enige tijd vergezeld door een pastoraal werkster in een ziekenhuis (Ds. Jaap Doolaard zou haar kennen en krijgt de groeten. Ik weet alleen dat haar voornaam Jozien is)en een predikante. Samen waren ze vanuit Amsterdam tot daar gekomen. Nanette stel ik voor om eens eens tocht door Frankrijk te maken met een wordt voor (of tegen) de honden. Als ze alleen al het verschil ziet met Spanje waar ik nu 3 dgn. loop en nog geen keer ben geattakkeerd door agressieve honden.
Hans kan ik melden dat ik gisteren grote witte arend arend zag met een donkere rand langs de vleugels. Van Els begreep ik dat het een gezellige K. dag is geweest. Olaf bedankt voor de reactie. reinoud ook en ik hoop dat ik met mijn dagboek iets kan bijdragen aan awt ik beleef.
01 Mei 2006 - 19:42
Lars Melse:
Jos
Volgens mij is het precies zoals je wilde genieten van de betrekkelijke eenzaamheid , kontakten maken met lotgenoten en te kunnen filosoferen wanneer je maar wilt en de lichamelijke inspanning te voelen, geweldig je verslag te lezen en het op die mannier een klein beetje in te kunnen voelen
Succes verder op
Ps Arne en ik hebben dat stuk vanaf st.jean voor een gedeelte gelopen toe we daar in de buurt waren
Zeer Hart. groet
Lars
01 Mei 2006 - 20:22
Oscar:
Lieve papa,
ongelovelijk al je verhalen. Wat vind ik het prachtig om je verhalen zo te lezen. De rust die je nu in jezelf terug vindt. Het rustig kunnen denken aan vroeger en beseffen wat een bevoorrecht mens je bent.
Bij het lezen over je vader en zijn wandeltochten moest ik ook bijna een traantje wegpinken. Jij hebt hem heel kort gekend maar helaas heb jij daardoor ook nooit de mogelijkheid gehad om ons jou belevenissen met 'onze opa' te vertellen.
Papa, gelukkig kan ik jou verhalen nu lezen en straks alle anectodes van jou persoonlijk horen.
Besef alsjeblieft tijdens één van je wandelingen ook hoe enorm trots WIJ op je zijn. Je bent een "Topper". -
01 Mei 2006 - 20:22
Sarinka:
Heb net je verslagen gelezen, geweldig hoor; ik denk dat Hans wel een klein beetje jaloers op je is als hij je verhaal over de buizerds en de arend leest. Ook de contacten met anderen en toch gelijkgestemden lijkt me erg leuk op zo'n tocht. Hoop dat de "brand" snel verholpen is (zelf kneden of iets van SRL gelei erop?) en wens je goed en bevredigend verloop van de wandeling toe. Ik blijf je verhalen lezen en zal Hans ook aansporen deze site eens te bekijken.
Hartelijke groeten, Sarinka -
01 Mei 2006 - 20:30
Oscar:
Sorry door een fout in mijn computer is mijn bericht per abuis 3 keer geplaatst. -
02 Mei 2006 - 13:23
Guido:
Lieve Paps!
Klinkt erg indrukwekkend al je verhalen! Hier in NL wandelt het leven rustig door. Kan mededelen dat vanochtend Hoofdstuk 1 is goedgekeurd, ik moet slechts enkele kleinigheden aanpassen, erg relaxed!! Was laatste nummers van Acda en de Munnik aan het luisteren en kwam toen het liedje 'Vandaag ben ik gaan lopen' tegen. Erg mooi nummer die ik je zal laten horen zodra je weer thuis bent, maar welke tekst ik hier vast zal plaatsen.
Vandaag ben ik gaan lopen -Acda en de Munnik
Vandaag ben ik gaan lopen
Ik was het maanden al van plan
Maar pas toen iedereen gezegd had
dat het niet kon, ging ik lopen
Kijk me lopen toch
Hier loop ik dan
Vandaag ben ik gaan lopen
Ik heb de meningen geteld
En heb bedacht dat het niets uitmaakt
Ook als men niks vindt
Wordt zelfs dat nog als een mening je verteld
En waar ik loop is van nu af aan een weg
Vandaag ben ik gaan lopen
Ik maak me klein bij elk geluid
Ik ben veel banger dan ik was
toen ik nog stil stond
Mag zo wezen, maar ik kom eindelijk
Ik kom eindelijk vooruit
En waar ik loop is van nu af aan een weg
Kijk me lopen, zeven sloten
Hoogste bergen, andersom
Ik ben hoe dan ook gaan lopen
Ik zie wel waar ik kom
Diepe dalen, mooie paden
Ik glim bij wat ik zachtjes, haast onhoorbaar, fluisterend zeg:
Waar ik gelopen heb
Is van nu af aan een weg
Omdat dat is wat ik wou
Ik heb geen idee waarom men zei dat het niet kon
Zeg liever ga maar
Dat is leuk