Reisverhalen (06-05-06) - Reisverslag uit Belorado, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu Reisverhalen (06-05-06) - Reisverslag uit Belorado, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu

Reisverhalen (06-05-06)

Door: Jos Pronk

Blijf op de hoogte en volg Jos

06 Mei 2006 | Spanje, Belorado

Vandaag na 35 km vlak vor Belerado aanbeland. Het risico om door te lopenwas te groot. Het was inmiddels 15.30 en ik was om 0.7.30 gestart. De kans die ik daar maakte op de 22 plaatsen schatte ik niet hoog in en om dezelfde problemen als in Logrono te voorkomen heb ik besloten te stoppen en kon ik ook de groet was doen. Het is een zeer geschikte auberge met echt persoonlijke aandacht. Dat was wel een s anders. Vanochtend was het na het onweer en de regen van gisteren zeer nat en heerste er een hoge luchtvochtigheidsgraad. De grond was blubberachtig en zoog je vast. De vochtigheid zorgde voor extra transpiratie en de temp. stond niet toe om alleen in een zweetshirt te lopen. Toen het na enige tijd ook nog begon te miezeren en weer de hoes om de rugzak moest doen en zelf onder een dunne regenponcho voelde ik starend naar mijn blubbervoeten me net Zwiebertje. Aan de borstband van mijn rugzak hangt als het weer even droog is mijn zonne- maar tevens regenhoed en daarnaast hang mijn zakdoek die dienst doet om de regen of de transpiratie weg te nemen. Dat alles nog wel zonder wasknijpers. Ter geruststelling van Els stop bij nadering van een dorp wel de zakdoek in mijn zak. Gewoon maar gaan zoals het leven zich aandient denk ik dan maar.
De afgelopen dage trok ik via de Navarre wijngebieden (daar kon je bij het wijnhuis Isarce kiezen of je je bidon met wijn of water vulde). Er waren gewoon 2 tapkranen. Ik koos voor het rode water zul je begrijpen. Daar genoten we ´s avonds nog van. Gisteren was het het gebied van de Rioga wijnen en vandaag veel uitgestrekte landbouwvelden. Mooi maar niet interessant met al die laaghangende bewolking. Ik voelde me vaak als tijdens de wandel 11 stedentocht door Het Bilt in Friesland. Geen eind komt er aan de wegen en als je dan gisteren 40 en vandaag 35 km loopt dan kun je heel wat af prakizeren. Zo realiseerde ik me dat dat ik dagelijks minstens 2 liter water meeneem zodat ik gauw dagelijks met 16 kilo begin. Gelet op de transpiratie en is het residu als verschil van opname en afgifte achter een dikke boom niet bijzonder groot. Verder is er wat gewicht betreft weinig wat ik echt zou willen missen. Het is ook veelal het volume. Het Fleece dat ik draag is meer geschikt voor de hoge bergen. Als dat door de transpiratie ook vochtig wordt neemt mijn gewicht vrij snel toe. Ook mijn regenjack heeft veel volume en is niet gering in gewicht. De bidon vervangen door een plastic fles bespaart op gewicht maar niet in koelheid van de drank. Verder wat kleine dingen maar wel staat vast dat de rugzak van Guido prima is met de ingebouwde regenhoes en de voorziening om een waterzak in de rugzak mee te nemen met een slangetje naar de rugzakband zodat je al lopend kunt drinken. Geweldig.
Inmiddels zag ik vandaag dat er nog 540 km te gaan is en realiseer ikme hoe snel het de afgelopen tijd is gegaan. Met het tempo dat ik nu makkelijk loop van ongeveer 180-200 km per week zou ik over 3 wkn al in Santiago kunnen zijn. Eeen week voor op schema terwijl ik toch alle tijd neem om dingen te bekijken, koffie en lunchtijd. Ik kom weinig tekort. Op deze wijze (te voet)reizend kun je ver komen en ook veel zien. Dat is voor fietsters constateer ik vaak niet het geval zij moeten echt omrijden door de afgelegen dorpen terwijl de looproute er doorheen gaat. Het is dan ook een kleine moeite om door de kerkdeur te gaan binnen te kijken en je route weer te vervolgen. Zo heb ik als veel schoons gezien en gefotograveerd.
Leuk ook de reactie en het verhaal van Jaap Doolaard. Ik kan er alleen als antwoord op geven dat indien ik dit verhaal op mezelf van toepassing zou brengen ik toch niet van plan ben om ook van Santiago weer terug te lopen naar Lourdes.
Lieve mensen bedankt voor al jullie recties en tot een volgende keer.
Jos

• 06 Mei 2006 - 21:44

Jorisca:

Geldt het omrijden alleen voor fietsters of ook voor fietsers?
    Je ruikt de stal zeker,dat je voor ligt op je schema?
    Zag op het weerbericht,dat het in Spanje regent.
    Succes verder!!!

• 07 Mei 2006 - 16:13

Anna Uiterwijk:

Dag Jos,
    Na enkele dagen op de Veluwe gebivakkeerd te hebben in ons heel kleine caravannetje ben ik weer begonnen om je website te
    lezen. Reuze bedankt voor je lieve briefje uit Sint Jean-Pied-de Port (na 150 km) Goede moed,
    van anna

• 07 Mei 2006 - 16:13

Adri:

Ha ,die Jos.
    Gaat goed hé,dat je nu al zo voor ligt op je schema en ook nog zo kunt genieten van alles om je heen.Ik lees met veel plezier je verslagen.
    Als je even aan Amstelveen en je achtertuin denkt staan de rose bloesem bomen nu volop in bloei.en doen je violen het dankzij Els prima.De kikker in je vijver had ik je al gemeld hé,allemaal dankzij het mooie weer hier.
    Jij weer veel plezier op de verdere tocht,groet Adri

• 07 Mei 2006 - 22:03

Jaap Doolaard:

denkt dat hij de naam van zijn collega uit Amsterdam heeft achterhaald: Jowien van der Zaag, werkzaam in het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis - wou ik nog even laten weten op de rand van de nacht..en je mooie verslag van vandaag.
    Tot de volgende keer

• 08 Mei 2006 - 06:51

Hans:

hi jos,
    met je verhalen laat je me steeds terugdenken aan de militaire dienst....marsen lopen en als de kadi-wagen in zicht kwam, dan reed die net voor je weg! om het moreel te testen.....ik heb het idee dat jij voortdurend zo'n gevoel moet hebben!
    ik leef met je mee, geniet ervan.
    groet
    hans

• 08 Mei 2006 - 15:48

Didi:

Zo broer, elke dag een stapje dichter bij je einddoel!Je trekt de kar c.q. rugzak goed, lijkt mij een ramp zo´n ding op je rug. Een fijne tocht verder! Liefs uit Groningen
    p.s. bedankt voor je kaart

• 11 Mei 2006 - 20:48

Tom Blom:

Hallo Jos,
    goed dat de wijn je smaakt - hoewel water soms als champagne smaakt dat weet ik uit ervaring.
    Veel drinken is het motto en in de vierdaagse heb ik schrijnende gevallen gezien die te weinig dronken. oppassen dus.
    Prachtig die ervaringen en hoe je ze verteld - Jos ik be werkelijk trots op je en ook op het tempo tot op heden. Ga zo door Tommie

• 21 Mei 2006 - 19:36

Bart, Sietske, Ties En Yfke:

Ha die Jos,

T was er nog niet van gekomen om te reageren maar we leven mee hoor! Daar zorgt Els wel voor. Je hebt er lekker de vaart in. Veel plezier nog de laatste weken alweer, geniet er van! Groetjes van ons alle vier