Maaltijden en onderkomens
Door: Jos Pronk
Blijf op de hoogte en volg Jos
11 Mei 2006 | Spanje, Ledigos
De onderkomens zijn soms zeer verzorgd maar vaak ook heel primitief. Aan de hand van een lijst die ik mee heb bepaal ik allereerst waar ik ongeveer de volgende dag wil uitkomen en hoe zich dat verhoudt met de komende dagen. Ik ben nog nooit doorgelopen omdat het niet goed genoeg was. Toch kom je voor vreemde verrassingen. Zoals gisteren waar alleen een koude douche beschikbaar was maar vervolgens vanochtend wel warm water om me te scheren. Ook is het soms zoeken naar een goed bed anders ben je de volgende dag vervormd volgens de onderkant van een fietswiel met dat voordeel dat je rug dan al de stand heeft die wenselijk is voor het dragen van de rugzak. Meetal sta ik om 6 uur op en vertrek tusen 7 en 7.30 uur. Voor 30-35 km heb ik dus 7 uur nodig en kan met 2x 30 min. pauze op een goede tijd op de volgende bestemming zijn. De kosten zijn over het algemmen 5 euro per nacht en meestal kun je op dezelfde locatie of een gelegenheid in het dorp het pelgrimsmenu kiezen. Vaak eet je dan vooraf soep of een mixed salade die er werkelijk voortreffelijk uitziet en aangevuld is met bv. tonijn. Vervolgens het hoofdgercht dat meestal de keuze geeft voor vis en enkele vleesgerchten en/of een pasta. Toch wil ik jullie in dat opzicht een voorval niet onthouden. Enkele dagen geleden overnachtte ik in een monastiera (soort klooster) waar we na de mis knoflook soep kregen. Dat was uiteraard onvoldoende voor uitgehongerde pelgrims. Zodoende gingen de Braziliaanse jongen waarmee ik vaak op dezelfde locatie uitkom en ik naar de naastgelegen gelegenheid. Hij in het Spaans vragen wat de aanbeveling was. Hij en ik begreep het al helemaal niet maar dus toch besteld. Kregen we een 3-tal dikke worsteg met frites die na het opensnijden bestond uit gebakken rijst met gebakken bloedworst. Na 2 van dergelijke dingen zijn we gestopt maar hebben wel vreselijk gelachen. Als je dan in gedachten neemt de tekst ¨Le vin cést le sang du Pelerin¨ (de wijn is het bloed van de pelgrim) en je krijgt dan dit voorgeschoteld vraag je je af hoeveel pelgrims niet verder dan deze plek zijn gekomen. Een halve fles wijn is overigens bij iedere maaltijd p.p. inbegrepen en van goede kwaliteit. Dan te bedenken dat je voor een dergelijke maaltijd slechts 7-9 euro betaalt heb ik het ook wat dat betreft goed naar mijn zin.
De maaltijd van vanavond roept en daarna zijn er nog enkelen die van internet gebruik willen maken. Groet en tot een volgende keer.
Jos
11 Mei 2006 - 20:29
Adri:
Hallo die Jos.
Wel twee artikelen op een avond,heel erg leuk om te lezen ,waarschijnlijk lig jij nu al op een oor,wij genieten hier nog van een avond in de tuin, met bijna gelijke temperaturen als bij jou, hoog zomer ook hier,Je krijgt de hartelijke groeten van Elin, Kirin en Jan en van mij natuurlijk. -
11 Mei 2006 - 20:44
Tom Blom:
Ben ontzettend blij dat je goed kunt eten want voor Jacobus is dat heel belangrijk - niettemin je hebt het ook nodig met dit soort inspanningen.
Wat zal een zoute haring smaken na je tocht - grapje - groet Tommie -
12 Mei 2006 - 06:15
Oscar:
Hoi pap,
even een reactie net voordat ik ga werken. Ik loop een beetje achter qua verhalen maar dat haal ik binnenkort weer in.
Rosalie en ik gaan een weekendje weg, Lekker even eruit met z'n 2en. Jaja en wat betreft zondag dan is het zover......MOEDERDAG.
Maak je niet ongerust wij zorgen ervoor dat mams een onvergetelijke moederdag zal beleven.
Succes nog verder en je krijgt snel weer een reactie.
Gr. Os -
12 Mei 2006 - 10:56
Guido:
Hey Paps,
Even een kort berichtje vanaf Randstad vlak voor de lunch die wellicht iets beter is dan jouw gemiddelde middagmaal. Klinkt nog steeds erg boeiend, zou zelf redelijk gek worden van steeds maar dingen verzinnen om je te vermaken... Wilde ook mezelf tegenkomen in ZA, maar was zo druk en leuk dat dat er niet van kwam, misschien wel goed dat jij wel de moeilijkere momenten beleeft.. Heb maandag gesprek bij politie Amsterdam (ook via Randstad) om wellciht 3 maanden daar te werken, moet convenanten oid in kaart brengen (juridisch/administratief) en moet rijbewijs hebben. Misschien rijdt je jongste binnenkort met zwaailichten en sirenes ;-)
Sterkte en blijf genieten!!
Liefs -
12 Mei 2006 - 13:40
Saskia Kuntze:
Dag Jos,
Wat een spannende verhalen die ik heb gelezen na terugkomst van Terschelling. Mijn verblijf en activiteiten daar waren wel wat comfortabeler maar zeker niet zo verrassend en soms indrukwekkend. Ben wel blij te lezen dat je door dat enge adres van de worst en die pelgrimswijn heen bent, zien we je gelukkig toch terug! Ben best beetje jaloers op je, zo'n avontuur is bijzonder hoor en fijn dat lijf en geest het allemaal kunnen verstouwen. Wat het ook is waar je naar toeloopt, pot goud, wat is de zin van het leven, hoe zit ik in de maatschappij, ach het zit in jezelf om mee te beginnen. Ik zoek me soms ook wild en ben vaak onrustig over onze wereld maar ja, ik moet het ook zien te vinden zonder gewandel naar Jacobus van S. Heb leuk artikel voor je uitgeknipt over schaatsmuseum, ja weer es wat anders, ook iets over Jabikspad =Jacobusroute in Nederland, je hebt de smaak immers te pakken!Al vrees ik dat ze ook in Friesland e.o snurken.... Els heb ik gemaild en misschien doen we nog wel wat leuks samen, in huisje Ermelo wellicht.Nou van de iets minder sportieve Sas veel liefs en in de geest loop ik een endje mee hoor!
Saskia