(Voor-)uitzicht - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu (Voor-)uitzicht - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu

(Voor-)uitzicht

Door: Jos Pronk

Blijf op de hoogte en volg Jos

14 Mei 2006 | Spanje, Madrid

Na 38 km Hopital de Orbigo bereikt na 7,5 uur lopen en in totaal een uur pauze. Nog 275 km. In deze plaats is een hopital dus dacht ik als ik dat bereik heb ik het misschien ook niet meer nodig. Zo ja, dan zien we wel verder maar hoef ik niet ver. Wie zei ook al weer ¨van elk nadeel moet je een voordeel maken¨. Getuig ik in ieder geval vandaag weer voor mezelf over inzicht te beschikken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het erg meeviel. Om diverse redenen was veel me welgezind. Het weer bleef een beetje bewolkt en de temp. werd niet de voorspelde 28 C. Ook was er een behaaglijk windje. Met mijn lange broek aan scheelt dat veel. De alternatieve route die ik liep was weliswaar 3 km langer dan de route langs de provinciale weg maar heel erg mooi en afwisselend met heel af en toe een dorp maar dan wel één met een kroeg voor koffie en niet alleen een kerk. Overigens het sterft hier van der ooievaars. Op elke kerk broeden er wel 3 paar. Begrijpelijk dat de kinderen hier niet in onze verhaaltjes geloven anders zou er sprake zijn van overbevolking in tegenstelling tot de leegstand. Hoe meer je voorbij Burgos komt hoe eenzamer de gebieden en hoe minder pelgrims onderweg.
Ik kijk van hieruit op de besneeuwde bergen uit. Morgen proberen nog een lange vlakke etappe van 38 km dan schiet het op voor het geval het nodig is.
Aardig al jullie racties. Ik verwacht heus niet altijd bericht zoals mij het ook niet altijd lukt om te schrijven. Maar als het goed of uitstekend gaat is het leuk om jullie daarover te vertellen maar ook even te informeren als het na een wat mindere situatie toch uitzicht biedt op het einde van de CAMINO de SANTIAGO.
Met een heel hartelijke groet want ik ga nu echt aan het bier. En Anna.....gewoon gaan beginnen al is het maar voor een deeltraject. Zoals je leest traint mijn nicht Nanette ook al.
Jos

• 14 Mei 2006 - 15:55

Els:

De 4e week is al weer ingegaan
    Jij en ik hebben intussen veel gedaan
    Jij loopt je kilometers daar
    vaak plezierig, soms ook zwaar
    Ik doe mijn werk van alle dag
    Soms gewoon, meestal met een lach

Jij ziet ooievaars daar op hun nest
    Hier doen ouders koolmees erg hun best
    Om hun kroost te voeden uur na uur
    In ons nestkastje aan de schuur
    Wanneer ze uitvliegen is de vraag
    Maar zeker niet vandaag.

Ik geniet van je wekelijkse boeket
    Wat je van te voren in scène hebt gezet
    Ook het ontbijt dat je voor mij had besteld
    Moederdag: om 8.00 uur werd er aangebeld
    Voor nr 39 in de Kardinaal de Jongstraat
    Een verrassing van formaat.

Als ik jou zo zie afzien en doorgaan
    Heb ik vaak een liedje van Ramses voor ogen staan
    Over doorgaan tot we samen zijn
    Dat vooruitzicht is gewoon heel fijn.
    Lees ipv we ik zal doorgaan
    En voor je ’t weet zal je voor de basiliek in Santiago staan.
    Liefs Els

Ramses Shaffy

Met de wankelende zekerheid
    Om door te gaan
    In een mateloze tijd

We zullen doorgaan
    Met het zweet op ons gezicht
    Om alleen door te gaan
    In een loopgraaf zonder licht

We zullen doorgaan
    Telkens als we stil staan
    Om weer door te gaan
    Naakt in de orkaan

Als niemand meer verwacht
    Dat we weer doorgaan
    In een sprakeloze nacht

• 14 Mei 2006 - 20:21

Jaap Doolaard:

De zondag is een mooie dag om je reisverhaal bij te houden. Mooi om te lezen. De koninklijke weg vond ik een intrigerende titel. En je tegenslag nodigt natuurlijk ook tot lezen uit. Ooit las ik 'Reiziger, een weg is er niet, al gaande wordt de weg gebaand', maar die kende je vast wel. Ik mer uit je verhalen wel dat zo'n wandeltocht je dicht bij jezelf brengt. Ik ben een beetje 'jaloers' op je, want ik zou het ook best willen doen; het vraagt vast tijd om je erop voor te bereiden, ik heb een conditie van niks natuurlijk (zie je zo) maar dat stille lopen dat ik natuurlijk ook weleens doe, maar niet zo lang achter elkaar...ik moet maar eens aan innerlijhke rust (en conditie) gaan bouwen om over een paar jaar zo ver te komen. De eerste christenen heetten 'mensen van de weg': hun manier van leven werd kennelijk geassocieerd met een weg gaan. Jij kent er nu de geheimen en bezwaren van zo ongeveer
    - ik ben benieuwd naar het vervolg! Goede moed.
    Jaap.

• 15 Mei 2006 - 09:06

Jorisca:

Hoi Jos,
    Wat ga je goed!!!Bij je "concept routeschema" had ik de datum gezet bij een plaats,waarop je op een bepaalde dag zou zijn.Bij dag 30(vandaag) staat 22 mei,dus loop je aardig voor op je schema.Keurig!Ik hoop voor je,dat je geen last meer hebt van je benen en andere ongemakken.
    Succes voor de komende dagen,die je steeds dichter bij de finish brengen.

• 15 Mei 2006 - 09:10

Jan Van Dijk:

Halllo Jos,
    ben ik even een weekendje bezig met van alles en nog wat, en dan zijn er in ene zo'n 6 brieven van verre binnenlanden en barre oorden. En ook kennelijk tijd genoeg om je te concentreren op allerlei lichamelijk malheur. Maar als je schrijft dat het bier alweer wacht hoop ik dat de ergste zooi weer even voorbij is.

Schijnt overigens de zon wat veel op een onbedekt hoofd? Daar kom ik op, omdat mijn bescheiden kennis van de kerkelijke mythologie aangeeft dat het niet Jacobus, maar Franciscus was, die altijd praatte over vogeltjes, dieren en afzien in lompen. Toch doe je nog steeds een Jacobuspad als ik me niet vergis.
    En om je helemaal op te beuren, volgens de pelgrimtraditie moet het juist moeilijk zijn, anders telt het niet. En zo gingen ze voor een extra streepje boete en penitentie in Conques op hun knieën de trap naar de kerk op. En weer af denk ik. En in ?Echternach 2 passen voorwaarts en één achterwaarts. Om over de geselingen in sommige Spaanse plaatsen maar te zwijgen. De vraag voor een 'échte' pelgrim is dus niet of het wat gerieflijker kan, maar of er middels extra moeilijkheden op te zoeken nog een extra streepje in de hemel te verdienen is. En de hemel is natuurlijk de eeuwigheid en daar verbleken verbrande benen en een pijnlijke schouder natuurlijk bij.
    Kortom Jos, gesticht en opgewekt weer op pad. Arthur en ik zijn inmiddels poepjaloers over je ongelooflijke lichamelijke conditie.
    Hou ons op de hoogte.
    Groet,
    Jan

• 15 Mei 2006 - 09:33

Anita&Frank:

Hallo Speedy Pelgrim,
    Nu pas toegekomen aan het lezen van je weblog. Een uitermate boeiende tocht tot nu toe in vele opzichten lijkt ons.
    We hebben het (gelullig)erg druk gehad (en nog steeds) met onze reis naar Istanbul (ook een mooi wandeldoel) en ons kleinkind uit China (is de zijderoute niet iets voor jou?). Qua tempo had ik dezelfde ervaring wat betreft afstanden lopen in je eentje nl. veel meer dan je van tevoren verwacht. Keep walking!

• 15 Mei 2006 - 09:35

Frank:

'gelullig' graag vervangen door 'gelukkig'.
    F.

• 15 Mei 2006 - 09:44

Wouter:

Beste Jos,

Met genoegen lees ik dat je naast al het intensieve loopwerk ook tijd en aandacht schenkt aan de aldaar verkrijgbare biertjes! Heel veel sterkte voor wat inmiddels al de laatste loodjes beginnen te worden!

Groeten,

Wouter

• 15 Mei 2006 - 17:26

Agnes:

Hoi Jos!
    Even een paar dagen je verslagen niet kunnen lezen en tot onze grote verbazing heb je al weer bijna een paar honderd km. afgelegd! Niet te geloven dat tempo van jou! 't Lijkt een beetje op de 11 stedentocht van vorig jaar maar dan wat grootser! Geweldig en dat ondanks je pijnlijke onderdanen!
    Wanneer komt trouwens je dichtbundel uit Els? Leuk dat tijdens zo'n tocht allerlei verborgen talenten naar boven komen!
    Jos, ga zo door en neem op tijd je drankjes!!

• 15 Mei 2006 - 19:58

Hans:

hadiejosweer!
    al op de muziekschool was je een hoogvlieger! korte rib-broek ( of was het een plus-four?)met ballonkuiten die nu goed van pas komen, (met- of zonder rode vlekken), je zong en blokfluitte het hoogste lied, je doorzettingsvermogen was er al van jongs af aan.je bereikte alles wat je wilde! en nu deze mega-prestatie weer! groooote klasse meneer!
    mijn vader (91) laat je groeten en meldt dat hij zondag op weg naar de kerk een andere rollator heeft ingehaald. een turk dacht hij. hoe dan ook, jullie beiden doen het toch maar! chapeau chapeau!
    hans

• 15 Mei 2006 - 20:10

Hans-2:

jos, over ooievaars gesproken.....
    vriend job woont in frankrijk en had kleindochter van 3 op bezoek. elsje heet ze geloof ik. elsje wilde graag franse woordjes leren en vroeg opa job haar te helpen.job: "als je de bakkerij uit loopt, dan zeg je AU-REVOIR"> maar, realiseerde job zich, dat is veel te moeilijk voor een kind van 3, dus bedacht hij: dan zeg je "OOIEVAAR". (rijmt toch redelijk?) welnu, na enig oefenen dacht elsje dat dat wel zou wel lukken en toen ze samen de bakkerij verlieten, draaide elsje zich bij de deur om , keek de franse bakker aan ,dacht even na en zei met luide stem: "PAPEGAAI"!
    hans