Overpeinzingen - Reisverslag uit Tríacastela, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu Overpeinzingen - Reisverslag uit Tríacastela, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu

Overpeinzingen

Door: Jos Pronk

Blijf op de hoogte en volg Jos

18 Mei 2006 | Spanje, Tríacastela

Na het vegetarisch menu in de Braziliaanse albergue waar ik zat was het moeilijk wegkomen vanochtend. Ze bleven praten hoe geweldig hetwas dat ook niet Brazilianen hen bezochten.Ik had aan tafel net als anderen moeten vertellen waarom ik liep. Natuurlijk vanwege Maria en Jacobus. Maar de climax kwam toen ik zei datr ik tijdenlang met een Braziliaan de route had gelopen en wel eens wilde weten wat een Braziliaanse albergue was. Konklusie: niet deze maar de municipale is qua eten beter. Maar het idee om een ieder wat te laten vertellen was indrukwekkend. We waren met ongeveer 10 aan tafel. Naast mij 2 Duitsers ( 50´ers) uit de omgeving van München. Zij begonnen gelijk over het geloof en de plaats daarvan in hun dagelijks leven. Ik probeerde het gesprek wat te sturen door te vertellen wat ik bij anderen de afgelopen weken te weten was gekomen over het geloof en wat de Camino met elkaar gemeen hebben. Veelal gaat het dan ook over de dagelijkse praktijk waarbij de Zuidamerikaan, de Mexicaanse, de Deen en de Oostenrijkse het gebruik van bv. voorbehoedsmiddelen en geneesmiddelen tegen Hiv gewoon bespreken zoals wij dat ook doen.
Voor hen was echter wat de Paus en ook Paulus heeft gezegd Heilig. Als je doet wat zei zeggen is er geen probleem in de derde wereld. Je meot de leiding volgen. Mijn poging een meersporen oplossing aan te dragen faalde. Het gevaar dat hele generaties hierdoor in problemen zoeden komen maakte geen indruk. Liever gezegd werd me vertelt dat vroeger ook generaties stierven aan cholera of de pest. Ik had er de pest in maar liet het neit merken zoals bij het Cruz de Ferro beloofd. Ik dacht vandaag onderweg nog wwer terug aan het boek van Herman Vuijsje: Pelgrim zonder God. Hij loopt de route om bep. redenen tegengesteld en ontdekt de streng godsdienstige houding in het Spaanse en de afnemende belangstelling als hij richting Amsterdam komt. Hoe tegengesteld aan de houding van deze volgelingen van de nieuwe Duitse paus Ratzinger. Gelukkig was er geen nagerecht en kon ik naar bed.
Overdag liepen de gedachten toch weer die kant op zoals gisteren geëindigd. Nog geen 10 dagen geleden was ik in een albergue die door jonge mensen gerund werd en die dit werk uit Christelijke overtuiging doen. Er was openheid, gelegenheid voor gebed en gesprek en ieder kreeg in zijn of haar landstaal het boekje ¨Levend water¨ mee (evangelie van Johannes). verder wensten ze ons een gezegende Camino. Puur en simpel. Doe ermee wat je wilt.
NB. Laat ik nu vandaag achter 2 Duitsers lopen met een linnen tas warvan de merknaam me is ontgaan maar wel de opdruk: ¨Waser für das Leben¨.
Twee dagen geleden passeerde ik het ¨Cruz de Ferro¨ Dit kruis staat op een berg en heeft een grote betekenis voor iedere pelgrimsganger. Deze dient een steen (symbolisch voor de last die hij/zij bij zich draagt)die hij van huis heeft meegenomen daar achter te laten. Vooraf kon je de steen in het Benedictijnerklooster waar wij vlakbij overnachtten laten zegenen. Ik moet bekennen dat ik geen steen heb meegenomen en dus ook de voorkeur gaf aan mijn geserveerde forel toen de klokken luidden voor de mis. Het deed me teveel denken aan het zegenen van de nieuwe Dafjes in de jaren 70. Maar de symbolische werking was niet uit mijn gedachten. Bij het Cruz de Ferro heb ik een foto van mij laten nemen waarbij ik symbolisch van alles uit mijn handen laat vallen: de steen om mijn nek, de steen des aanstoods en als ik die ooit had gehad mijn nierstenen. Maar een steen om mee te gooien heb ik niet gepakt. Ik ben voel me dan toch meer Protestant.
Even verder op mijn weg het dal in trof ik urenlang een pad met van die rollende stenen en meer van dat soort ongemak. Toen ik echter diverse malen mijn voet stootte dacht ik wel: ¨ik had die steen van die Ezel achter moeten laten want ik had het gevoel of het steeds dezelfde steen was, zo´n zere teen kreeg ik ervan. Had ik toch naar de mis moeten gaan?
Vandaag een geweldig mooie route gelopen. Zelfs langs heel oude romeinse wegen waar niets aan gedaan is. Meer dan een uur duurde die klim. Je kunt je dan een voortstelling maken hoe dat geweest moet zijn in die tijd met karren en mensen. Met die voorstelling was de romantiek over die periode dan ook gauw over.
Vervolgens kwam ik in een dorp O´Cebreiro waar het een toeristisch allegaartje was omdat ook daar een wonder was verricht. Maar afgezien van de aanschouwing van de prachtige relikwieën was er bij de toeristen toch vooral belangstelling voor alles wat met de pelgrimage naar Santiago te maken had. Velen van ons moesten dus niet alleen ons verhaal (het waren Duitsers) vertellen maar ook met hen op de foto. Ook een dag geleden deed zich dat al voor toen ik Villafranca del Bierzo passeerde. Ook dit is een prachtige stad maar het bezoek hier van de toeristen behelst minder de kerk dan wel de bezichtiging van het binnenste van een albergue. Dit gaf hen wel een zeer luxe voorstelling consteerde ik van wat ik zelf heb megemaakt.
Vrienden het is genoeg. Ik ga eten. Nog 130 km. volgens de officiële telling die na 150 km om de 500m. staat aangegeven. Ik spreek jullie en dank voor de gezellige reacties. Het ga jullie goed. Jos

• 18 Mei 2006 - 18:31

Jorisca:

Blijf maar gerust je "condoms" halen,hoor!

• 18 Mei 2006 - 20:26

Oscar:

Hoi pap,

Zo ik ben weer helemaal bij met het lezen van je verhalen, maar ik liep er ook een paar achter.

Jeemig en wat kan mama goed dichten he? Maar dat weten we wel van de Sinterklaasfeesten met de buren. Tijdens het lezen moest ik weer denken aan het lied van, volgens mij Ramses Shaffie en Liesbeth List, "het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel". Heb jij hier wel eens over nagedacht en heb je hier een theorie over? Dan hoor ik deze graag!

Moederdag is helemaal goedgekomen....we hebben mama mee genomen naar Bickers aan de Werf en hebben daar tot ongeveer 22.30 uur gezeten.
    Het spreekt voorzich dat jij absoluut ook een etentje verdient hebt bij thuiskomst.

Echt super dat je waarschijnlijk al dinsdag of woensdag Santiago bereikt. En hoe ziet je planning er daarna uit?

Pap, voor ik afsluit wil ik je nog even het volgende meegeven:
    "topprestaties worden alleen bereikt door mensen die plezier hebben in wat ze doen".

Zaterdag mijn volgende berichtje!
    Toi Toi Toi.

Gr. Oscar

• 18 Mei 2006 - 21:26

Anna:

Lieve Jos,
    Ik kan me je boosheid goed voorstellen. Dat zou ik ook zijn. Zo komen we natuurlijk nooit verder in de wereld en met elkaar. Ook wel heel makkelijk, de paus gehoorzamen en het het ''komt goed'' (?) ik heb altijd al moeite gehad met uitlatingen van Paulus, als jonge puber al, terwijl hij zo vaak aangehaald wordt in preken.Laten we ons alsjeblieft houden wat Christus ons voorhoudt en vertelt. Mijnsinziens is dat het enige wat telt en hoe we kunnen proberen te leven. Ik merk dat je dit laatste stuk meer beleeft met andere pelgrimsgangers. Je bent ook veel opgewekter. Logisch, samen praten over ''de dingen des levens'' en samen opweg gaan is heel bemoedigend.
    Lieve Jos, houd moed,
    anna

• 18 Mei 2006 - 21:35

Jan Van Dijk:

Jos,
    geweldig verhaal, zo komen we eigenlijk allemaal een beetje in de spirit van de Camino. Hou vol en je weet, het enige materiele dat overblijft is het niet aanwezig zijn van de buik. De rest is geestelijk. En ook dat materiele is slechts tijdelijk?? Hopenlijk is dat geestelijk dat niet.
    Groet, mede van Arthur, die wat aan het kwakkelen is.
    Later verder.
    Jan.

• 18 Mei 2006 - 22:07

Olaf:

Jos,
    Je bent een kei. het is maar goed dat je die niet achtergelaten hebt !-)

• 18 Mei 2006 - 23:05

Els:

Wat zou ik toch graag eens even om een hoekje willen kijken, je een knipoog willen geven, terwijl je daar zo volop in de weer bent. Nou ja, nog even geduld. Daarna de foto's en de verhalen en jijzelf natuurlijk. Liefs E

• 19 Mei 2006 - 08:47

Betty Copier:

heel knap wat je aan het doen bent, leuk zoveel andere mensen te ontmoeten . hoop voor jou dat je weer veilig thuiskomt. groetjes betty.

• 19 Mei 2006 - 15:31

Jorisca:

"Wonderen bestaan" of toeval?
    Misschien moest je expres het pad met die stenen gaan om af te rekenen met andersdenkenden,hoewel je hun mening wel hebt te respecteren,en door het schoppen tegen die stenen(lees:andersdenkenden) bezeer je jezelf.

• 24 Mei 2006 - 18:23

Tom Blom:

zoa;s gezegd wat aan de late kant maar toch...
    ja die Brazilianen maar vlak de zwarte kousenfamilies op de Veluwe ook niet uit.
    Logisch dat het geloof overal te pas komt - ik als ongelovige heb er begrip voor dat iedereen het op zijn eigen manier beleeft. Die oude wegen hebben mij ook altijd stof tot nadenken gegeven vooral als ik de oude soldatenwegen in de Dolomieten naliep *1914-1918* prachtige bloemen overal maar een zeer oude Oostenrijker vertelde mij dat het kwam door het vele vergoten bloed van de strijders van destijds.

Houd je taai Jacobus