Nico - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu Nico - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu

Nico

Door: Jos Pronk

Blijf op de hoogte en volg Jos

22 Mei 2006 | Spanje, Madrid

Dat was het bericht dat ik gisteren op de rol had staan om te schrijven maar er was geen gelegenheid. Pilsje gedronken in een café met internet tekst op toegangsdeur. Mooi dus niet.
Het gaat in de titel van dit bericht niet om die Nico of die ander, we kennen deze waarschijnlijk geen van allen deze. maar zijn bericht is helder.
Enige tijd geleden kwam ik herhaaldelijk een tekst tegen ondertekent door Nico. Het was een met viltstift geschreven tekst in een omgekeerd plastic hoesje tegen de regen. Je loopt er langs, je loopt door maar na ver¨loop¨ van tijd intrigeerd het en stop je om het te lezen. Voor mij was dat zo´n punt tijdens een lange klim. Toch even pauze om te lezen. Nico wijst ons in de tekst op het alles wat we al overwonnen hebben tijdens de Camino (weersomstandigheden, lich. problemen, geestelijke ineenstorting en neom maar op) en wat we nog zullen overwinnen. Veel hebben we kunnen omzeilen maar we hebben ook onszelf leren kennen voir wat betreft hetgeen we niet konden omzeilen. We ontdekten wie we niet zijn en wie wel. Tot slot geeft hij aan dat we op de Camino achter ons moeten laten wie we niet zijn en werken aan wie we wel zijn. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan liep ik verder op mijn weg in het neimandsland te bedenken. Weet ik zelf wel wie ik wel ben? Meetbare prestaties ben ik dat? Ben ik alleen degene die de 930 km Lourdes - Santiago heeft gelopen of ben ik meer dan dat. Gaat het niet meer om het onmeetbare dacht ik: het onmetelijke? Wie en wat wil ik zijn/worden in mijzelf. Werken aan verandering dat blijft blijkbaar een noodzakelijk kwaad of ...om het kwaad te bestrijden?. Zo was het heerlijk 4 weken geen krant, geen televisie, geen boter op het brood, enz. te hebben. Toevallig zag ik 1 keer iets op de televisie toen ik onderweg een kop koffie nam. FC Barcelona was per vliegtuig aangekomen en Frank Rijkaard verscheen. Toen realiseerde ik me dat er ook nog zoiets als voetbal bestond. Ik zag hem met een Cup met Grote Oren. Welke? Ik weet het niet. Ik betaalde en vervolgde mijn weg. Leven van 25 euro per dag kan ook. Wat is geld dan relatief in vergelijk met deze veelverdieners en wat kan je er veel mee doen!!! Ik bedoel leven heel dicht bij jezelf. Veranderingsprocessen ondergaan. Geen psychiater, councellor, therapeut of welke intermediair is in veel gevallen nodig denk ik. De Weg naar Compostella kan zo´n therapeutische weg zijn. ¨De weg is het Doel¨ schreef ik in een eerdere bijdrage. Zo kan het maar met je gebeuren als je de weg gaat. Nico herinnerde daar nog eens fijntjes aan.

Gisteren en eergisteren maar ook vandaag heel veel in de regen gelopen. Veel buien overdag mmar ook ´s nachts. Mijn poncho aan en uit. Op een gegeven moment geen regenbroek meer aangetrokken maar de poncho met beide stokken als een schort voor me gehouden. Helaas zijn de schoenen niet waterdicht dus ook nog sokken verwisseld omdat ik de vorige avond ontdekte tussen 2 tenen een blaar te hebben gelopen door het vocht denk ik. Ik bedacht me toen vandaag nadat ik weer sokken had verwisseld dat een blaar eigenlijk een bijzondere manier van vervellen is. En daarmee was ook dat opgelost. Vervellen is immers een constant natuurlijk plaatsvindend proces. En daar was mijn blaar een versneld voorbeeld van.

Ook wil ik jullie niet onthouden de momenten dat ik een SMS´je binnen krijg. Menigeen in mijn gezelschap kijkt dan op omdat ik het aparaat links in mijn borstzak van mijn fleece draag. Ik zeg dan maar dat het mijn pacemaker is die me waarschuwt maar dat het ook mijn geweten is. Als ik dan mijn mobiel tevoorschijn haal en vertel dat het mijn echtgenote is die belangstellend informeert of mij sterkte wenst gaat het onderwerp zeker enige tijd over mijn thuisfront en voel ik me daar weer heel gelukkig bij.

Inmiddels zit ik op 5 km van de stad Santiago zelf. Ben zeer benieuwd wat ons morgen staat te wachten. Het overnachten hier is geen probleem met 500 slaapplaatsen. Deze werden gerealiseerd toen de Paus hier in 1993 op bezoek kwam. Alles even groots opgezet maar nu doods en stil. Het laatste stuk van de weg was ook niet meer indrukwekkend. Veel stijgen en dalen maar dat was het even later ook het geval toen we de start en landingsbaan passeerden. Het gaf daadwerkelijk het gevoel: ¨De Camino is voorbij¨. Het is ook merkbaar aan de vele kleine rugzakjes op weg naar Santiago. Voorzien van een Pelgrimspas maar vraag niet naar de stempels of hoe deze werden verdient. De commercialisering dringt zich op. Vele malen zag ik de afgelopen dagen in de meest verlaten dorpen de Coca Cola automaten staan voor de dorstige wandelaar die zich wil beperken in zijn gewicht.

De vermoeidheid slaat toe merkte ik de afgelopen dagen door de omstandigheden. De 4 weken hebben energetisch zeker hun tol gevergd. Misschien moet ik toch op eerdere voornemens terugkomen en is met het bereiken van Santiago het grootste doel bereikt. Er is mogelijk geen plaats meer voor meer geestelijke- en lichamelijke belasting.
Overleg met het Parlement zal uitsluitsel brengen. Tot een volgende keer.
Jos.
Dank voor al jullie bijdragen. Tegen Cor kan ik zeggen dat ik een Duitse schoolgroep tegenkwam die op vrijwilige basis 250 km liep. Dus wat let het om dit met een interconfessionele school als het HWC ook te organiseren. Lijkt me goed om dan juist niet naar Mekka of Medina te gaan maar geloofsoverstijgende doelen na te streven. Guido gefeliciteerd. Ben blij nog een jaar te mogen sponsoren.

• 22 Mei 2006 - 17:34

Nico:

.Ha die Jos, ik was het niet hoor, van die boodschappen, ik zou eerder zeggen, je bent er: en nu een Bavaria, (of een ander merk: sevestas, of zo iets? ). Lekker op een terras en goed uitrusten en vooral slapen in een goed hotel, zonder hinderlijke snurkers. Het zal wel even wennen zijn straks, weer in een grote stad te zijn, maar goed dat heeft ook zijn bekoring. Wij zagen overigens wel FC Barcelona winnen van Arsenal in de strijd om de Cup met de grote oren, de Europa Cup 1 zogezegd. Best wel aardig, al hadden wij liever Arsenal zien winnen. Zo is alles betrekkelijk. Op vakantie kijk je anders tegen de dingen aan en mis je niks van hier en hier vind je alles zo weer gewoon, zo gaat het. Nog een heel prettige week, met Els samen, in Spanje en welkom thuis straks in ons straatje,

nico

• 22 Mei 2006 - 17:47

Adri:

Ha,die Jos wat een klus om na een weekend al je reacties te lezen,Ik merk dat je side steeds meer wordt gelezen, leuk hoor.
    Vandaag je kaart ontvangen,ik zal hem door de straat sturen.
    Geweldig dat je er nu bijna bent.Wat zul je een voldaan gevoel hebben en dan nog even lekker samen met Els in Madrid,leuk hoor.Nog sterkte bij het allerlaatste stukje en een super binnenkomst,denk aan je .liefs Adri

• 22 Mei 2006 - 19:33

Frank:

Ha die Jos,
    Als jij in Santiago aankomt beginnen wij net met onze 'queeste' naar Beijing. Volgende keer toch maar in 6 weken de hele route lopen, bijv. in omgekeerde richting? Sommige stukjes zou ik graag met je meelopen, andere zeker niet! Ik lees dat deze tocht jou fysiek al met al meegevallen is en je er blijkbaar niet aan ontkomt enige diepere gedachten aan het papier/de computer toe te vertrouwen. Komt dat door het lopen of door het schrijven?
    Ik zou met alle twee door gaan als ik jou was.
    Nog hele prettige dagen in Spanje met Els en tot over 5 weken. We zijn erg benieuwd hoe een echte pelgrim er uitziet. Dus blijf nog even uitgeteerd, met luizen en ander ongedierte, baard en lang haar (net als vroeger)tot we terug zijn.
    Ook nog dank voor je kaart mede namens Anita.
    F

• 22 Mei 2006 - 21:31

Oscar:

Lieve papa,

als je dit leest ben je waarschijnlijk net 'bewierrookt'. Wat super van je dat je de (soms moeizame) tocht toch zo goed hebt volbracht. Je hebt veel gelegenheden gehad om het 'geleden en te leiden' leven te overdenken, schrijf je svp een kotre resumé hierover.

Verder is alles goed hier. Gister en vandaag in een hotel. Vandaar ook de groeten uit 'Het wapen van Delden'. Een soort bistro (autentiek en een erg gezellige sfeer)waar ik gelukkig alleen en zonder snurkers in een 2-persoonsbed slaap.

Heel veel plezier morgen. Geniet van je laatste kilometers en succes de komende 3 dagen met het TOETJE.

Gr. Os

• 24 Mei 2006 - 18:41

Tom Blom:

weer een heel goed verslag - heel leuk dat een sms je van Els je zoveel goed doet - ik ken het uit ervaring een goede kompel op de achtergrond te hebben.
    we praten er nog over als je weer in Holland bent.
    Laat de Cola maar staan - een pilsje is beter en ja al dat commerciele - wij merkten het al op Ameland waar we een weekje met de kleinkinderen waren na 20 jaar weerom met prachtig weer maar wat zit er een geld en zwart denk ik.
    Groet Tommy