Verschil moet er zijn - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu Verschil moet er zijn - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Jos Pronk - WaarBenJij.nu

Verschil moet er zijn

Door: Jos

Blijf op de hoogte en volg Jos

08 Mei 2008 | Spanje, Madrid

Beste meelezers, het spijt me dat ik jullie onderweg niet vaker van mijn belevenissen en gedachten op de hoogte heb kunnen houden. Maar het was er niet of niet beschikbaar. Inmiddels vanochtend om 10.00 uur in Santiago na 33 dagen en ruim 1000 km. aangekomen waar ik met klokgelui werd ingehaald. Na mijn ¨Brevet¨ van godsdienstig (on-)vermogen te hebben ontvangen ben ik rechtstreeks naar het winkeltje gegaan waar ik vorige keer ook een kamer heb gekregen. Ook nu weer in het centrum een prima 2-persoons kamer (alleen) voor € 30,-- terwijl ik het schrijf schaam ik me als ik bedenk dat de meeste onderkomens ¨donativo¨ zijn en de officële herbergen vaak niet meer dan € 3,-- tot € 5,--.
Lekker een douche genomen en om 12.00 uur naar de pelgrimsmis. Dezelfde non als 2 jaar geleden zong nog even mooi de gebeden voor die we moesten nazingen. Dat ik dat kan heb lk te danken aan de wijze lessen en mijn oplettendheid op de muziekschool. Hoewel minder indrukwekkend dan de eerste keer roerde het me wel om weer zo massaal iets gemeenschappelijks te belijden. Een uiting van dankbaarheid voor je gezondheid van lichaam en geest die je wederom tot deze prestatie heeft weten te brengen. Ook ¨Jacobus¨ heb ik bedankt. Om dat te doen moet je een trap omhoog zodat je hem van achteren kunt omhelsen of zoals ik; mijn hand even op zijn schouder leggen. Van de achter je zittende priester krijg je dan een bidprentje als je geld in het offerblok stopt. Ik kreeg het prentje maar ¨betaalde¨ nog niet. Toen tikte hij me aan waarop ik alleen maar heb gezegd ¨ik ben Pelegrino en mijn naam is Jacobus¨. IK mocht doorlopen. Ook heb ik ¨In het zweet des aanschijns¨ de afgelopen weken mijn brood verdient. Twee liter water per dag minimaal, enkele stukken brood zonder boter met een plakje kaas of Iberische ham, een banaan, soms een sinaasappel en een stuk chocola (min. 80% cacao). In de avond een menu de Pelegrino en dan naar bed. Rust, Reinheid en regelmaat!!!
Ook mijn internet cafeetje hier weer opgezocht waar je tegen een consumptie net zo lang mag internetten als je wilt. Alleen nu betaal ik voor een groot glas bier geen € 0,80 meer of voor een koffie met een grote cognac na het eten € 2,--. Ik ben weer terug in het hier en nu waae ik voorlopig mijn bestaan weer verder moet zien in te richten.
Toch is het ook genoeg geweest en ben ik blij straks na lange tijd voor Pinksteren weer thuis te zijn. Ik moest er wel even voor doorstappen maar dan heb je ook wat (mijn ¨eigen¨ Els weer in de armen te sluiten!!)

Maar nu over het onderwerp zelf. Afgelopen dagen heb ik zelf en soms met anderen die ook meerdere Santiago routes hebben gelopen gevraagd naar hun bevindingen. Op hoofdlijnen sluiten die aan bij die van mij en die ik onderstaand ik vogelvlucht zal weergeven.
1. De Ruta de la Plata (zilverroute) die ik nu heb gelopen is veel minder spiritueel en inspirerend dan de Camino Francees (CF). Onderweg merk je bijna nergens iets van een pelgrimsroute. Slechts 2 keer is me het bijgebleven o.a in Alcuescar (Monasterio). Ook heeft niemand het er over. We vermoeden dat dat komt omdat de mensen op zo,n verschillende wijze deze route doen.
2. Zeker de helft heeft de CF al gelopen. Vervolgens lopen ze niet zelden deze route met anderen en doen dat afhankelijk van vermoeidheid, blessures, zin, de afstand, de route of het weer ten dele per bus, trein of liftend. Het echte doorzetten, het zelf ervoor willen staan telt minder. Genoeg excuses dus om niet alles lopend te doen als je niet alleen bent of je je dat niet hebt voorgenomen.
3. De leeftijd ligt tussen de 55-70 jaar. Op de CF zie je juist veel jongeren. Ook vandaag zag ik dat weer in de kerk. Strompelend namen ze deel aan de eucharistie. Van blijdschap en met tranen van vreugde sloegen ze voor de kathedraal de armen om elkaar heen. Het gaf me herkenning en beroerde me omdat toch deze tocht niet zonder slag of stoot mij voorbij is gegaan.
4. Er zijn veel meer vrouwen dan mannen die deze route lopen. Veelal met zijn 2´en. Ik moet echter ook constateren dat we de laatste week bijna alleen nog met mannen liepen. De trajecten waar toch relatief zwaar. Over een afstand van vandaag van 15 km. deed ik toch 4 uur. Ook de afgelopen dagen van meer dan 30 km vergden een looptijd van 7-8 uur. Het zou kunnen dat als er problemen zijn men het voor gezien houdt. Het blijft zeer heuvelig met vrije stijle klimmen en dalen.
5. Het zijn vooral lopers die je tegen komt. De paden en wegen zijn zo slecht dat fietsers ongetwijfeld een andere route moeten kiezen. De paden waren zelfs voor loperes vaak erbarmelijk, alle steensoorten heb ik kilometerslang onder mijn voeten gehad. Vaak was geen stap hetzelfde. UItgesleten groeven in het wegdek van soms wel meer dan 50 cm. Geen tocht voor mensen met zwakke enkels. Toch heb ik ook nog een grap proberen uit te halen met betrekking tot de fietsers. Onderweg zag ik in de berm van de weg tussen bomen een heel oud en versleten hemd hangen en zeg tegen de Duitser waar ik op dat moment mee loop dat die pelgrim al vergaan is voordat zijn hemd versleten was. Ik maak er een foto van en zie tussen het gras een frame van een fiets liggen. Uiteraard het frame tegen de boom bij het hemd gezet om duidelijk te maken aan alle fietsers dat een Pelgrim behoort te lopen en omdat het er voor sommige fietsers anders niet goed uit ziet!!! Overigens valt over pelgrimeren per fiets of te voet nog heel wat te schrijven maar staat buiten dit onderwerp.
6. De route kenmerkt zich door veel meer natuurschoon dan de CF en heeft daardoor ook zijn beperkingen. De gebieden zijn waanzinnig groot dus ben je veel alleen en moet je ¨wel een beetje¨ van jezelf houden. Misschien moet je zelfs wel deze route alleen gaan om ¨wat meer¨ van jezelf te gaan houden (of jezelf beter leren kennen). De route is ook nog zeer primitief. Veel voorzieningen als stapstenen om geheel of bijna geheel ondoorwaadbare plaatsen over steken ontbreken. Slechte weersomstandigheden (zoals ik die had) of veel hitte plaatsen lopers voor veel grotere problemen dan op de CF.
7. Herbergen bljken opeens gesloten te zijn. Andere zijn inmiddels geopend. Wegen eindigen bij een snelweg zonder eoute indicatie. Mijn (Duitse) boekje toch uit 2006 maakte er geen melding van en ook de geografische tekeningen van de route lieten het niet zien. Goed navraag doen tijdens de route is van groot belang. Herbergen hebben vaak maar 4 slaapplaatsen. Goed inschatten of je 1 vam die bedden kunt bezetten is van belang. Dat betekent vooral weten dat er geen herberg is in de komende 20 km., zodat je ¨voorlopers¨ deze waarschijnlijk niet zullen nemen. En dan nog ... komen we aan en slapen er al 5. Wij zijn met zij 3´en. Gaan dus op de gok nog 5 km verder (totaal 38 km) en krijgen te horen dat er geen Albergue is. Maar.. een bouwvakker die ik in mijn boekje liet kijken waarin stond dat er wel een was ging met ons mee om het bij een ander te vragen (het dorp telde 55 inwoners!!) Liep hij weer mee naar de vrouw van de burgemeester waar we de sleutel kregen van een Alberque voor 4 personen op de ¨Plaza Maijor!! van het dorp). Resteerde een letterlijk koude douche, geen verwarming en een restant van brood was onze dank voor een dag hard werken. Twee dekens, om half acht onder de wol en Els even bellen brachten me de warmte die ik die nacht nodig had.
8. In tegenstelling tot de CF die ik in 2006 liep wordt je ¨doodgeknuffeld¨ door de Commerciële TV met eerder genoemde programma´s. Geen restaurant kun je binnenkomen of de TV staat aan en liggen er kranten. Hoewel mijn Spaans zo erbarmelijk is dat ik het niet kan volgen is het niet datgene wat je zoekt op een pelgrimsdoute. Koffiepauzes duurden dan ook kort want het roken in Spanje behoort nog tot de ¨Grote Lusten¨ naast de borrel bij het ontbijt of bij de vroege koffie. Roken is toegestaan als de beheerder dat als zodanig laat weten met een bordje. Slecht 2 keer heb ik een rookverbod meegemaakt.
9. De contacten/gesprekken met mede pelgrims zijn vluchtig. Interesse in de ander is van eenzelfde orde. Dat hoeft geen betrekking te hebben op zaken die je roeren of die zeer persoonlijk zijn. eder is met zichzelf bezig of is met een relatie. Bij de CF was of werd men meer familie die steeds meer wat deelde ok al liep je sneller of langzamer. De kerken waren ook meer bij de Pelgrimage betrokken. We dienene nu onszelf en een commercieel doel.
10. Veel meer ooievaars dan op de CF. Ze komen op deze route voor als bij ons de reiger. Ze zijn alleen schuwer. Datzelfde geld voor de ekster en de Vlaamse gaai, die bij ons bijna tot de tuinvogels gerekend mag worden maar hier zeker nog niet. Ik zal hen missen de komende tijd, zoals ook de geuren van bomen, bloemen, varkens en ander gedierte; het zien van de kleuren van de bloemen en de vergezichten op de vroege ochtend of de koekoek die me altijd weer riep!! Het zien en ¨doorlopen¨ van ongekende eenvoud en (door mij ingeschatte) armoede staat in schril contrst tot de leeggelopen dorpen tijden de CF.
Waardevol was het om met mijn geest, door het meemaken van dit alles, weer opnieuw in vrede mee ben gaan leven. Het was goed om te weten dat jullie (en Jacobus, in dit geval als plaatsvervanger voor de Voorzienigheid)met me mee op reis waren. Ik was minder alleen. Tot een volgende keer.

• 08 Mei 2008 - 23:05

Didi:

.....en ja hoor, hij heeft het weer in record tijd "volbracht".
    Gefeliciteerd broertje....of hoor je dat niet te zeggen na een pelgrimage.
    Een goede terugreis en weer lekker thuis met de Pinksteren.

Je zus Didi

• 10 Mei 2008 - 22:20

Olaf:

Jos, wat was het goed vanavond om je stem weer te horen en te weten dat je ook deze tocht tot een goed einde hebt weten te brengen. 6 kilo lichter, maar een schat aan ervaringen rijker die niemand je ooit nog zal af kunnen pakken. Ik bewonder je inzet, je energie en je doorzettingsvermogen waar velen die jonger in jaren zijn een voorbeeld aan kunnen nemen. En dat je de Pinksterdagen in familiekring mag doorbrengen is een geschenk - hou die roes van Santiago nog even vast om deze dagen intens met elkaar door te mogen brengen.
    Tot gauw ziens - Olaf